вівторок, 24 березня 2015 р.

Видалення стартової сторінки lnk3r.com/relinker з браузерів.

Зіткнувся з однаковою проблемою на двох різних комп’ютерах: при запуску Mozilla Firefox, Opera чи Internet Explorer відкривається сторінка myflashgame.com.ua (пошук по інтернету показав, що раніше відкривалась mygames.com.ua, а можливо і інші сторінки). Домашньою сторінкою в усіх згаданих переглядачах була http://lnk3r.com/relinker, яка і переадресовувала на інші сторінки. Змінити її через налаштування не вдавалось, після повторного запуску домашньою сторінкою знову була lnk3r.com/relinker. Цікаво, що Google Chrome ця проблема оминула. Що саме стало першопричиною такої негідної поведінки дізнатися я не зміг, та й не дуже прагнув. Очевидно, що зміни внесла якась з сотень умовно-нешкідливих програмок, які пропонуються в навантаження до інших програм, часто також сумнівної потрібності та корисності. Якщо хтось знає, яка саме програма це зробила, вкажіть "винуватицю" в коментарях. Як же позбутися цієї напасті спробую описати нижче.

Для Mozilla Firefox:

  1. Закриваємо всі відкриті вікна Mozilla Firefox.
  2. Слід знайти два файли: prefs.js та user.js (може бути відсутній).

    Якщо у Вас встановлений Windows 7, то, ймовірніше за все, вони знаходитимуться за таким шляхом:
    c:\Users\Administrator\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\l3tot2d5.default\

    Користувачі Windows XP знайдуть їх тут:
    c:\Documents and Settings\Administrator\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\l3tot2d5.default\

    Зверніть увагу, що виділені червоним фрагменти у Вас можуть (і будуть) відрізнятися в залежності від того, на якому диску встановлено Windows (перший виділений фрагмент), від імені користувача (другий фрагмент) і невідомо від чого, мабуть розробники просто згенерували випадковий набір символів (третій фрагмент).

    Мабуть, найпростіше буде знайти потрібні файли, натиснувши комбінацію клавіш Win+R, у віконці, що відкриється, ввести (скопіювати) наступний рядок:
    %Appdata%\Mozilla\Firefox\Profiles\
    та натиснути Enter. В результаті відкриється папка Profile, яка, зазвичай, міститиме тільки одну папка на зразок l3tot2d5.default, і саме в ній містяться потрібні нам файли.

  3. Відкриваємо файл prefs.js за допомогою Блокнота (клацаємо по файлу правою кнопкою миші та з контекстного мену вибираємо пункт "Редагування").
  4. У Блокноті з відкритим файлом тиснемо комбінацію клавіш Ctrl+F і вводимо у віконце пошуку наступний рядок:user_pref("browser.startup.homepage", "http://google.com");
  5. Видаляємо знайдений рядок та зберігаємо внесені зміни
  6. Якщо присутній файл user.js, то також застосовуємо до нього пункти 3-5. Файл user.js зазвичай невеликий, тому користуватись пошуком по ньому (п. 4) можливо і не доведеться.
  7. Запускаємо Mozilla Firefox. Жодні небажані сторінки відкриватись не повинні. Про всяк випадок перевіряємо встановлену домашню сторінку в налаштуваннях і, при потребі, встановлюємо бажану.
  8. Насолоджуємося! :)

Для Opera:

  1. Закриваємо всі відкриті вікна Opera.
  2. Шукаємо файл operaprefs_fixed.ini.

    У моєму випадку на комп’ютерах з встановленою Windows 7 x64 було дві ідентичні копії даного файлу, у папках C:\Windows\System32\ та C:\Windows\SysWOW64\. Але пошук в інтернеті підказав, що даний файл може також знаходитися у папці C:\Windows\, і, не виключено, що можливі ще варіанти. Тому для пошуку раджу скористатися чудовою програмою Total Commander, або вбудованими у Windows засобами пошуку. Шукати слід у папці C:\Windows\ з усіма вкладеними папками, а у разі відсутності результату слід задати для пошуку весь системний диск (зазвичай, це диск C:\).

  3. Видаляємо всі знайдені файли operaprefs_fixed.ini.
  4. Знову ж таки, в моєму випадку цього було достатньо для вирішення проблеми, але на просторах інтернету радили також знайти та видалити файли opera6.ini. Тому пробуємо повторити пункти 2-3 для файлу opera6.ini. В мене таких не знайшлося.
  5. Запускаємо Opera, перевіряємо зазначену в налаштуваннях домашню сторінку, радіємо вирішенню нашої проблеми :)

Для Internet Explorer:

  1. Закриваємо Internet Explorer
  2. Завантажуємо звідси останню версію антивірусної утиліти AVZ.
  3. Розпаковуємо завантажений архів avz4.zip та запускаємо файл avz.exe.
  4. Вибираємо пункт File (Файл) головного меню, і у випадаючому підменю вибираємо пункт Troubleshooting wizard (Мастер поиска и устранения проблем).
  5. У вікні, що з’явилось, тиснемо на кнопку Start (Пуск). В результаті отримуємо список потенційних проблем комп’ютера. Чому потенційних? Бо насправді не завжди і не всі вони є проблемами, але не будемо відхилятися від теми. Нас цікавитиме одна конкретна проблема Internet Explorer - homepage setup blocked (Internet Explorer - заблокирована настройка домашней страницы)
  6. Якщо у списку є вказана у попередньому пункті проблема, то ставимо навпроти неї відмітку і тиснемо Fix selected issues (Исправить отмеченные проблемы).
  7. Запускаємо Internet Explorerі перевіряємо (та в разі потреби змінюємо) вказану в налаштуваннях домашню сторінку

Ну ось ніби і все. Питання, побажання, подяки, виявлені помилки та неточності, в тому числі граматичні чи стилістичні, не соромтесь вказувати в коменатях, мені буде приємно :)

Немає коментарів:

Дописати коментар